چگونه قارچ سمی را از قارچ خوراکی تشخیص دهیم؟

قارچ یکی‌از خوراکی های جذاب و دوست‌داشتنی‌ست که انواع مختلفی دارد و به‌دلیل خاصیت بالا و فراوانی استفاده از آن در اکثر غذاهای ملل مختلف، طرفداران بسیاری دارد؛ به‌ویژه که در دهه اخیر به‌خصوص از سوی گیاهخواران نسبت به اهمیت وجود این ماده غذایی در مصرف روزانه تاکید شده و گاه از آن به‌عنوان گوشت گیاهی یاد شده است. در ایران نیز چند سالی‌ست که این ماده غذایی وارد گستره عدات غذایی مردم شده است  و به همین سبب با فراوانی آن برای فروش به شکل بسته بندی یا باز رو‌به‌رو هستیم. در همین راستا چند هفته‌ای ست که زمزمه‌هایی مبنی بر وجود نمونه‌هایی سمی از قارچ و ابتلای افراد به بیماری و حتی مرگ از این طریق شنیده می‌شود. تا جایی که در هفته پیش، سخنگوی اورژانس کشور از افزایش شمار تلفات با قارچ مسموم  به ۱۸ موردفوتی و ۹۶ موردبستری شدن اطلاع  داده و اعلام کرده که استان کرمانشاه بیشترین آمار مسمومیت‌ها را به خود اختصاص داده است و هفت نفر بر اثر مصرف قارچ سمی در این استان جان خود را از دست داده‌اند. هر روز نیزتوصیه‌هایی مبنی‌بر توجه مردم به خریداری انوع قارچ و دقت در شناسایی نوع سمی از غیر سمی آن شنیده می‌شود. هشدارهایی از قبیل اینکه از خرید قارچ‌های فله‌ای و مصرف قارچ‌های خودرو و قارچ‌هایی که از‌سوی روستاییان در بازارهای محلی به فروش می‌رسد به‌شدت پرهیز کنید و قارچ مورد نیاز خود را از مراکز معتبر و به‌صورت بسته‌بندی‌های بهداشتی تهیه کنند که دارای علامت سیب سلامت است.

قارچی که می‌خوریم سمی‌ست یا خوراکی؟ چطور می‌توانیم قارچ سمی را از قارچ خوراکی تشخیص دهیم؟ پاسخ ساده این‌است‌که، شما نمی‌توانید تفاوت را بدون شناسایی همان یک قارچی که پیدا کرده‌اید، بگویید. برخی از قارچ‌های سمی، می‌توانند کشنده باشند؛ بنابراین شما باید بتوانید قارچ را به درستی نام‌گذاری کنید و قبل از مصرف آن 100./. اطمینان حاصل کنید؛ برخی از قوانین برای جمع‌آوری قارچ‌های بی‌خطر وجود دارد؛ اما اینها قوانینی کاملا پر اوهام است.  قوانینی نادرست در مورد قارچ سمی و خوراکی وجود دارد از جمله اینکه «اگر شما بتوانید کلاهک قارچ را بکنید، کافی‌ست». با این‌کار در حقیقت به راحتی کلاه مرگ را می‌کنید! «قارچ هایی که بر روی چوب می‌رویند، ایمن هستند». «اگر حیوانات دیگر آن قارچ‌ها را بخورند، حتما آنها خوب و خوراکی هستند». این قاعده درست نیست، بسیاری از حیوانات می‌توانند قارچ‌های سمی را بدون هیچ‌گونه عارضه جانبی مصرف کنند. اما راه درست کدام است؟ اگر شما تازه‌کار هستید، قوانین خوبی وجود دارد که برای شناخت قارچ سمی استفاده می‌شود. از‌جمله اینکه از قارچ‌هایی با تیغه‌های پره‌مانندی که در زیر کلاه قارچ قرار دارند و به رنگ سفید هستند و به فرشته مرگ معروف‌اند یا قارچ‌هایی با ساقه‌های کیسه‌مانند با نام volva اجتناب کنید. فقط یاد بگیرند که این قارچ‌ها شبیه چه چیزی هستند است و پس از یادآوری، شما با خیال راحت می‌توانید از آنها به عنوان غذا استفاده کنید. یک راه خوب برای شناسایی قارچ ها این است که یاد بگیرید که هر قارچ متعلق به چه خانواده ای است.

 

ارسال دیدگاه شما

هفته‌نامه در یک نگاه
ویژه نامه
بالای صفحه