ماجرای فلفل‌های بازگشتی ایران از روسیه چه بود؟

بازگشت محموله صادراتی فلفل دلمه‌ای کشور در هفته‌های گذشته از مقصد روسیه، خبرساز بود و دراین‌بین، اظهارنظرهای مختلفی در رسانه‌ها مطرح شد؛ اما برای روشن‌شدن موضوع باتوجه‌به‌اینکه بخش قابل‌توجهی از این‌محصول مربوط به تولید گلخانه‌داران استان مرکزی بود، سراغ تولیدکنندگان و مسئولان رفتیم. به‌گزارش ایرنا؛ استان مرکزی با وجود صنعتی‌بودن؛ در زمره ۱۰ استان اول ایران در بخش کشاورزی‌ست. ۶۷۰‌هزارهکتار اراضی باغی و کشاورزی در‌این‌استان وجود دارد که 1.2درصد تولیدات کشاورزی مازاد بر نیاز استان، به سایر مناطق ارسال می‌شود. ۱۰۷‌واحد گلخانه و ۴۵‌هکتار اراضی گلخانه‌ای در استان مرکزی وجود دارد و سالانه ۸۰۰۰‌تن فلفل دلمه‌ای دراین‌واحدها تولید و 4600تن فلفل دلمه‌ای تولیدی این واحدها به خارج‌ازکشور صادر می‌شود.

طبق اعلام مسئولان و تولیدکنندگان؛ تغییر استانداردهای روسیه و ثبت‌نشدن چهار خانواده سموم کشاورزی، مهم‌ترین عامل جلوگیری از صادرات فلفل دلمه‌ای به مقصد این کشور بوده است. سرپرست سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی گفت: «تمرکز بیشتر بر رعایت استانداردهای کشور روسیه برای صادرات فلفل دلمه‌ای به این کشور در دستورکار سازمان جهاد کشاورزی و گلخانه‌داران این‌استان قرار دارد». علی صفری گفت: «استان مرکزی با تولید 6000تن تا 7000تن فلفل دلمه‌ای در سال، از استان‌های صادرکننده این‌محصول به کشور روسیه بوده است». وی درتشریح علت برگشت محصول فلفل دلمه‌ای از روسیه، گفت: «وجود برخی مغایرت‌های فنی در تولید فلفل دلمه‌ای کشور و استان مرکزی با استانداردهای کشور روسیه، از جمله موانع صادرات این‌محصول بوده و توصیه‌های لازم و پروتکل‌ها برای رعایت این ‌استانداردها به تولیدکنندگان استان ارائه شد». سرپرست سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی، از سفر هیئت روسیه به این‌استان در آینده نزدیک خبر داد و گفت: «حضور در واحدهای گلخانه‌ای و هماهنگی لازم برای استمرار صادرات فلفل دلمه‌ای به این کشور، از برنامه‌های سفر این هیئت به استان است». صفری با یادآوری برخی استانداردهای خاص کشورهای مقصد برای نگهداری محصولات کشاورزی تأکید کرد: «نیاز است مسائل و استانداردهای کشورهای مقصد برای صادرات محصولات کشاورزی به این کشورها در دستورکار تولیدکنندگان استان مرکزی و کشور قرار گیرد. با بروز مشکلی در فرآیند صادرات فلفل دلمه‌ای به کشور روسیه، پیگیری برای رفع این‌موضوع و ادامه صادرات محصول به روسیه در دستورکار وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفت». رئیس هیئت‌مدیره شهرک گلخانه‌ای مهرگان (امان‌آباد) اراک گفت: «‌۱۰۷‌هکتار اراضی گلخانه‌ای در قالب ۱۱۰‌واحد گلخانه در شهرک گلخانه‌ای امان‌آباد این‌شهرستان درزمینه تولید سبزی و صیفی‌جات اشتغال دارند که ۸۰‌واحد از مجموع این واحدها، به تولید فلفل دلمه‌ای و بقیه به تولید سایر محصولات صیفی و گل و گیاهان زینتی اشتغال دارند». محمد صالحی با یادآوری بروز مشکل در صادرات فلفل دلمه‌ای از کشور به روسیه، افزود: «جلوگیری از صادرات این‌محصولات، تغییر الگوی کشت و تولید سایر محصولات صیفی دراین‌واحدها شده و افزایش تولید سایر محصولات کاهش قیمت و ضرروزیان برای تولیدکنندگان را به‌همراه دارد. کاهش قیمت سایر صیفی‌جات در کوتاه‌مدت به‌نفع مصرف‌کننده بوده؛ اما در بلندمدت با خروج تولیدکنندگان از چرخه تولید و کاهش تولید، افزایش قیمت را برای مصرف‌کنندگان به‌همراه دارد». رئیس هیئت‌مدیره شهرک گلخانه‌ای مهرگان (امان‌آباد) اراک، تغییر مقررات صادرات و واردات در روسیه را از جمله مهم‌ترین عوامل جلوگیری از صادرات فلفل دلمه‌ای از ایران به این کشور عنوان کرد و گفت: «این کشور، از شش‌ماه‌پیش مقرراتی را وضع کرده و به کشورهایی که به این کشور صادرات دارند، خواسته این مقررات را رعایت کنند. با وضع این مقررات، صادرکنندگان باید از ارسال محصولات کشاورزی که در تولید آن‌ها از چهارنوع خانواده سم و مشتقات آن استفاده شده، خودداری کنند. بسیاری از این سم‌ها پرخطر نبوده و برای استفاده موجودات و انسان مضر نیستند و تولیدکننده بسیاری از این سم‌ها کشورهای اروپایی بوده و دراین‌‌جوامع نیز استفاده می‌شود». رئیس هیئت‌مدیره شهرک گلخانه‌ای مهرگان (امان‌آباد) اراک گفت: «این تغییر مقررات شش،هفت‌ماه‌گذشته توسط وزارت کشاورزی روسیه به سفارت ایران و وزارت جهاد کشاورزی اعلام شده بود. فلفل دلمه‌ای تولیدشده در کشور ازنظر باقی‌مانده سموم در‌حد استاندارد است؛ و تنها دلیل جلوگیری از صادرات این‌محصولات به روسیه، تغییر مقررات دراین‌کشور بوده و عدم‌اطلاع‌رسانی و انعکاس به‌موقع مقررات به تولیدکنندگان، مشکلاتی را ایجاد کرد». وی، زمان تولید محصول فلفل دلمه‌ای تا زمان رسیدن محصول به بازار روسیه را حدود ۱۴‌روز عنوان کرد و گفت: «مدت‌زمان صادرات و بازگشت این‌محصولات به کشور موجب شده برخی‌ازآن‌ها فاسد و معدوم شود». رئیس هیئت‌مدیره شهرک گلخانه‌ای مهرگان (امان‌آباد) اراک گفت: «برای جلوگیری از ضرروزیان بیشتر به تولیدکنندگان فلفل دلمه‌ای، مقرر شده تعاون روستایی برای حمایت از بخش تولید بخشی از این‌محصولات را خریداری کند. باتوجه‌به اشتغال ۸۰‌درصد گلخانه‌های شهرک گلخانه‌ای امان‌آباد اراک به فلفل دلمه‌ای و توسعه گلخانه‌های کشور و افزایش تولیدات گلخانه‌ای، عدم‌صادرات این‌محصولات، ورشکستگی بسیاری از تولیدکنندگان این‌بخش را به‌همراه دارد».

۴۶۰۰‌تن؛ 
ظرفیت صادراتی فلفل دلمه‌ای در استان مرکزی
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی نیز گفت: «۱۰۷‌واحد گلخانه و ۴۵‌هکتار اراضی گلخانه‌ای دراین‌استان وجود داشته و سالانه ۸۰۰۰‌تن فلفل دلمه‌ای دراین‌واحدها تولید می‌شود». علی‌اصغر زارعی افزود: «۴۶۰۰‌تن فلفل دلمه‌ای تولیدی واحدهای گلخانه‌ای این‌استان، به خارج‌ صادر می‌شود. صادرات محصول فلفل دلمه‌ای تولیدی مرکزی و ایران، به‌دلیل تغییر برخی استانداردهای ارزیابی محصولات کشاورزی روسیه به این کشور قطع شده است که صادرات مجدد این‌محصولات در دستورکار وزارت جهاد کشاورزی قرار دارد». مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی تأکید کرد: «روسیه تا‌پیش‌ازاین، گواهی سلامت و قرنطینه‌ای را از ایران درخواست نمی‌کرد که ازاین‌پس خواستار گواهی بهداشت و سلامت محصولات کشاورزی از کشور شده است». زارعی گفت: «مصرف چهارنوع خانواده سم در محصولات کشاورزی توسط روسیه ممنوع اعلام شده و از واردات محصولاتی که از این سموم در آن‌ها استفاده شده، جلوگیری می‌شود». وی افزود: «اطلاع‌رسانی لازم دراین‌باره به تولیدکنندگان محصولات کشاورزی استان مرکزی توسط سازمان جهاد کشاورزی استان انجام شده و به تولیدکنندگان اعلام شده دارابودن گواهی سلامت و بهداشت از لازمه‌های مهم صادرات محصولات کشاورزی به کشور روسیه است». مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی با یادآوری فعالیت یک شرکت صدور گواهی سلامت محصولات کشاورزی در استان، افزود: «این شرکت متشکل از ۱۲‌نفر وظیفه رصد و نمونه‌برداری از محصولات گلخانه‌ای و ارسال به آزمایشگاه را برعهده دارند. جواب این آزمایش‌ها برای صادرات محصولات کشاورزی استان مرکزی به روسیه، به این کشور اعلام می‌شود. امیداست‌که با رایزنی‌ها و پیگیری وزارت جهاد کشاورزی؛ زمینه صادرات فلفل دلمه‌ای به روسیه فراهم شود». استان مرکزی با وجود صنعتی‌بودن؛ در زمره ۱۰ استان اول کشور در بخش کشاورزی‌ست که ۹۰‌هزار بهره‌بردار شامل ۲۰‌درصد شاغلان استان دراین‌حوزه فعال‌اند. ۶۷۰‌هزارهکتار اراضی باغی و کشاورزی در استان مرکزی وجود دارد که ۱٫۲‌درصد تولیدات کشاورزی مازاد بر نیاز استان به سایر مناطق ارسال می‌شود. این‌استان، رتبه اول در تنوع تولید گل و گیاهان زینتی، رتبه دوم تولید گل‌ها شاخه بریده، رتبه سوم در تولید گل و گیاهان زینتی، رتبه دوم سطح زیر کشت و تولید انار کشور، رتبه ششم تولید پسته، مقام هشتم تولید گل‌ محمدی، مقام نهم در تولید انگور، رتبه سوم در تولید لوبیا و رتبه پنجم در تولید جو را به‌خود اختصاص داده است.

ارسال دیدگاه شما

هفته‌نامه در یک نگاه
ویژه نامه
بالای صفحه