ظرفیت‌های مغفول گردشگری عشایر در کهگیلویه‌وبویراحمد

استان کهگیلویه بویراحمد باوجود داشتن ۷۰هزارنفر جمعیت کوچنده ظرفیت‌های مغفول زیادی درزمینهٔ گردشگری عشایری دارد که درصورت توجه می‌تواند منجر به فرصت‌های شغلی جدید و افزایش درآمد برای اهالی عشایرنشین این‌استان شود. به‌گزارش ایرنا؛ در دنیای پرزرق‌وبرق امروزی زیست ساده اما سرشار از صداقت عشایرنشینان برای مردمان شهرنشین می‌تواند جذاب باشد چراکه اینجا هم‌نشینی با مردمانی مردم‌نوازی و طبیعتی بکر آرامشی کم‌نظیر نصیب گردشگران می‌کند به‌همین‌دلیل رونق گردشگری عشایر افزون‌بر حفظ سنت‌های زندگی ایرانی و افزایش تولید خود می‌تواند زیرساختی برای درآمدزایی و اشتغال نیز باشد. گردشگری عشایر یعنی مشاهده از نزدیک سنتی‌ترین سبک زندگی بشر و فعالیت‌هایی چون دوشیدن شیر، تهیه ماست، کره‌گیری، روغن‌گیری، پشم‌چینی، قالی‌بافی و چگونگی نگهداری از گله، آرامش با نوای نی چوپان، صدای دلنشین لالایی مادران با گویش‌های لری و ترکی، بوی خوش پخت نان، غذاهای محلی و ده‌ها تجربه دیگر است. پوشیدن لباس‌های سنتی رنگارنگ، اقامت در سیاه‌چادرهایی که از زیرانداز تا وسایل تزیینی همه به‌شکل سنتی تولیدشده با سرپنجه هنرمند بانوان عشایری‌، خوردن آبی که به‌جای یخچال یا آب‌سردکن در مشک سرد و گوارا شده، شنیدن موسیقی‌های نوای محلی لری و ترکی از دیگر تجربه‌هایی است که در سایه گردشگری عشایری البته نه با هزینه‌های گزاف امکان‌پذیر است که می‌توان با برنامه‌ریزی بهتر در مناطق مستعد مانند کهگیلویه‌وبویراحمد به آن دست یافت. تجربه زندگی چادرنشینی در قالب تورهای گردشگری آن چیزی است که بسیاری از ایران‌گردان و حتی جهانگردان پسامدرن دوست دارند و درحقیقت این تجربه یک حس نوستالژیک قوی را برای گردشگران تداعی می‌کند اما این شاخه از گردشگری در استان کهگیلویه‌وبویراحمد مغفول مانده و امکانات چندانی به‌منظور پذیرایی از علاقه‌مندان فراهم نشده است‌.

کارشناسان حوزه گردشگری کهگیلویه‌وبویراحمد اعتقاد دارند که در محیط طبیعی مناطق عشایرنشین فروش غذاهای محلی مانند دمپخت گوشتی، آش کارده، آش ماست، دنگو، آب‌گوشت و برنامه‌ریزی برای یک عروسی محلی در حضور ایران‌گردان می‌تواند بر جذابیت‌های گردشگری عشایری در کهگیلویه‌وبویراحمد بیافزاید.

جشنواره کوچ عشایر؛ فرصت شکوفایی
ظرفیت‌های مغفول گردشگری
جشنواره کوچ عشایر که محلی برای نمایش آیین و سنت‌های زندگی عشایری، طنین نوای موسیقی سنتی، معرفی غذاهای محلی، صنایع‌دستی عشایر باشد می‌تواند زمینه شکوفایی گردشگری عشایری در کهگیلویه‌وبویراحمد باشد. سرپرست میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کهگیلویه‌وبویراحمد گفت: «جشنواره کوچ عشایر که براساس برنامه‌ریزی قرار است در واپسین روزهای خردادماه در شهر یاسوج آغاز شود فرصتی برای شکوفایی ظرفیت‌های مغفول گردشگری دراین‌استان است». سعید طالبی‌پور بااشاره‌به‌اینکه دراین‌جشنواره مهمانانی از ۳۱ استان کشور حضور دارند افزود: «جشنواره کوچ عشایر زمانی مناسب برای معرفی جاذبه‌های زندگی عشایر کهگیلویه‌وبویراحمد از لباس‌های سنتی، غذاهای محلی تا دست بافته‌های آنان محسوب می‌شود». وی بیان کرد: «این جشنواره در قالب برپایی سیاه‌چادرهای عشایری، اجرای موسیقی عشایری، نمایش لباس‌های زنان و مردان عشایر، دست بافته‌های آنان در روزهای سی‌ام خرداد تا سوم تیر در شهر یاسوج برنامه‌ریزی شده است».

کهگیلویه‌وبویراحمد مستعد گردشگری عشایری
رئیس اداره عمران و امور زیربنایی اداره‌کل امور عشایر استان کهگیلویه‌وبویراحمد گفت: «۷۰درصد از مناطق عشایری استان ظرفیت اجرای طرح‌های گردشگری عشایر را دارند». مهدی عباسیان افزود: «باوجوداین ظرفیت‌ها تاکنون تنها طرح گردشگری در منطقه گردشگری شبلیز برنامه‌ریزی شده که در مرحله مطالعات است». وی تأکید کرد: «برای اجرای مطالعات این‌طرح یک‌میلیارد و ۵۰۰ میلیون‌ریال اعتبار اختصاص یافته است». رئیس اداره عمران و امور زیربنایی اداره‌کل امور عشایر استان کهگیلویه‌وبویراحمد گفت: «درآمدزایی بااستفاده‌از ظرفیت‌هایی مانند غذاهای محلی، فروش صنایع‌دستی، خوراکی‌هایی مانند کشک، آجیل محلی، عسل، سبزی‌های خشک‌شده از مزایای رونق گردشگری عشایری در استان است».

نیازهای گردشگری عشایر
معاون گردشگری اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کهگیلویه‌وبویراحمد گفت: «کمپ‌های گردشگری عشایر در قالب سیاه‌چادر ایجاد می‌شود و گردشگران ضمن استراحت دراین‌مکان های دلنشین از سوغات و هدایای اهالی خریداری می‌کنند که این خود می‌تواند زمینه‌ساز درآمدزایی برای اهالی باشد». حسین‌زاده تأکید کرد: «برنامه‌های گردشگری عشایر در قالب تورهای یک تا چندروزه انجام می‌شود. تاکنون دو مجوز گردشگری عشایر استان در مناطق گرگو و کاکان به متقاضیان داده شده و از سرمایه‌گذاران متقاضی دراین‌خصوص با پرداخت تسهیلات بانکی و اعطای مجوز حمایت می‌شود».

دیگر نیازهای گردشگری عشایر
رئیس اداره عمران و امور زیربنایی اداره‌کل امور عشایر استان کهگیلویه‌وبویراحمد گفت: «افزایش اختصاص پنل های خورشیدی که در سال‌های اخیر به‌منظور تأمین روشنایی و شارژ تلفن‌های همراه اهالی عشایر انجام می‌شود می‌تواند به رونق گردشگری عشایر کمک کند». مهدی عباسیان تأکید کرد: «امسال یک‌هزار و ۱۱۰ دستگاه پنل خورشیدی به عشایر این‌استان اختصاص یافته است و اما برای رونق گردشگری عشایر و تجهیز کمپ‌های عشایری باید تجهیزات بیشتری تأمین شود». وی تصریح کرد: «این پنل‌ها (سامانه‌ها) قابلیت تولید ۱۰۰‌وات برق را دارا بوده و روشنایی حداقل پنج شعله لامپ کم‌مصرف، شارژ چراغ‌قوه و گوشی همراه را تأمین خواهد کرد». رئیس اداره عمران و امور زیربنایی اداره‌کل امور عشایر استان کهگیلویه‌وبویراحمد تأکید کرد: «تنها ۱۰‌درصد قیمت تمام‌شده پنل‌ها توسط عشایر پرداخت و مابقی آن ازسوی دولت تأمین‌اعتبار می‌شود». عباسیان وزن کم، قابل‌حمل‌بودن و نصب آسان را از مهم‌ترین مزایای این پنل‌ها عنوان کرد و افزود: «این مزیت به مصرف‌کننده کمک می‌کند تا بدون نیاز به متخصص، به‌راحتی خود بتواند این سیستم خورشیدی را نصب و از آن استفاده کند».

دیگر زیرساخت‌های زندگی عشایر
آوردن شیرهای آب تا نزدیکی سیاه‌چادرهای عشایری در برخی نقاط عشایری کهگیلویه‌وبویراحمد اگرچه برای رفاه عشایر تدارک دیده‌شده اما از امکاناتی است که به رفاه گردشگران هم کمک می‌کند.
رئیس اداره عمران و امور زیربنایی اداره‌کل امور عشایر استان کهگیلویه‌وبویراحمد تأکید کرد: «پارسال طرح تأمین آب پایدار در چهار منطقه شرق گچساران، دلی بک و آبریز کهگیلویه، کیمه و دواخور زیلایی و ملاطهماسب بهمئی افتتاح شد». مهدی عباسیان بایادآوری‌اینکه اجرای این طرح‌ها زمینه دسترسی ۳۰۰ خانوار عشایری استان به آب پایدار را فراهم کرده است، عنوان کرد: «برای آب‌رسانی به این‌مناطق ۲۱۰‌میلیاردریال اعتبار هزینه شده است». رییس اداره عمران و امور زیربنایی اداره‌کل امور عشایر استان کهگیلویه‌وبویراحمد گفت: «طرح‌های تأمین آب آشامیدنی پایدار در پنج نقطه عشایری شهرستان‌های مختلف استان نیز پیش‌بینی شده است». مهدی عباسیان گفت: «این‌طرح‌ها قرار است در مله سیاه کوه مارگون، دم دیلگون و دالون بویراحمد، آب برم چرام، دلی نعل تلخ آب باشت و غرب دهدشت اجرا می‌شود». وی بااشاره‌به‌اینکه با بهره‌برداری از این‌طرح آب پایدار برای ۴۰۰ خانوار تأمین می‌شود بیان کرد: «نه‌میلیاردریال برای اجرای طرح مطالعاتی آب‌رسانی به پنج نقطه عشایری کهگیلویه‌وبویراحمد اختصاص‌یافته و اجرای این‌طرح با مشارکت مشاوران متخصص انجام می‌شود». صاحب‌نظران گردشگری کهگیلویه‌وبویراحمد تاکید می‌کنند که برپایی جشنواره‌های کوچ عشایر، ساخت کمپ‌های بوم‌گردی در محل‌های اسکان ییلاق و قشلاق عشایر، تهیه نقشه ایل راه‌های عشایر(اطلس)، چاپ کارت‌پستال و ساخت فیلم‌های مستند کوتاه و بلند از زندگی عشایر استان کهگیلویه‌وبویراحمد از دیگر نیازهایی‌ست که می‌تواند زمینه رونق گردشگری عشایری در این خطه را فراهم کند. ۷۰‌هزارنفر در قالب بیش از ۱۱‌هزار و ۱۲۰ خانوار از جمعیت ۷۲۶‌هزارنفری کهگیلویه‌وبویراحمد عشایر هستند که این‌میزان جمعیت از شش ایل بومی، دو طایفه قشقایی، ۱۶ تیره، ۱۸۱ طایفه و بیش از یک‌هزار و ۱۱۰ تش (اولاد) تشکیل شده است.

ارسال دیدگاه شما

هفته‌نامه در یک نگاه
ویژه نامه
بالای صفحه