جام‌جهانی ۲۰۲۲؛ یادگاری طلایی چینی‌ها روی اسکناس قطری‌ها

چین اگرچه نتوانست تیم ملی خود را راهی بازی‌های جام‌جهانی ۲۰۲۲ قطر کند؛ اما سهمش در اجرای زیرساخت‌ها و همکاری با قطری‌ها برای برگزاری یک تورنمنت ایدئال به‌حدی چشم‌گیر است که نمی‌توان استادیوم بی‌نظیر «لوسیل» ساخت دست چینی‌ها را در دوحه و روی اسکناس قطری‌ها دید و نقش این کشور را نادیده گرفت. به‌گزارش ایرنا؛ جام‌جهانی فوتبال ۲۰۲۲ قطر کمتر از یک‌ماه‌دیگر در دوحه قطر آغاز می‌شود. این نخستین جام‌جهانی فوتبال در آسیا از ۲۰‌سال‌گذشته است که با میزبانی ژاپن و کره جنوبی برگزار شده بود و پس از برگزاری المپیک ۲۰۲۲ پکن دومین رویداد بین‌المللی ورزشی سال جاری میلادی در آسیا خواهد بود. این‌رویداد مهم در تاریخ به‌عنوان نشانه‌ای از توسعه همکاری و اعتماد میان چین و قطر نیز قلمداد می‌شود. شرکت‌های چینی مسئول ساختن استادیوم ۸۰‌هزارنفری باشکوه، طلایی‌رنگ و خیره‌کننده لوسیل، بزرگ‌ترین مکان برای جام‌جهانی بودند. به‌علاوه طرفداران فوتبال بسیاری از چین هم ازطریق رسانه‌ها و هم از نزدیک این‌رویداد ورزشی را دنبال خواهند کرد. رنگ طلایی و زیبایی خیره‌کننده این استادیوم باعث شده تا از آن به‌عنوان جواهر جام‌جهانی قطر نام ببرند. قطری‌ها هزینه‌های هنگفتی را صرف ساخت این سازه‌های عظیم و زیبا و دیگر زیرساخت‌های لازم کرده‌اند؛ هزینه‌هایی ارزشمند که باید آن‌را نوعی سرمایه‌گذاری برای آینده اقتصاد و ورزش قطر دانست. رسانه چینی گلوبال تایمز در مصاحبه اختصاصی با «محمد‌بن عبدالله ال دهیمی» سفیر قطر در چین، به انتشار جزئیاتی درباره آمادگی برای آغاز این‌رویداد ورزشی در کنار بسط روابط استراتژیک و مشترک چین و قطر پرداخت.

روابط نزدیک
در سال ۲۰۲۲ ملاقات‌هایی در سطوح بالا میان چین و قطر ازجمله ملاقات «شیخ تمیم بن حامد ال ثانی» امیر قطر و «‌شی جین پینگ» رئیس‌جمهوری چین در مراسم افتتاحیه المپیک زمستانی چین انجام شد. دراین‌دیدار امیر قطر بر تحکیم روابط دوجانبه میان و همکاری استراتژیک میان دو کشور درزمینه‌های متفاوت ازجمله اقتصاد، انرژی، صنعت و گردشگری تاکید کرد. این درحالی بود که قطر برای میزبانی جام‌جهانی فوتبال ۲۰۲۲ آماده می‌شد؛ بنابراین قطر به‌دنبال تقویت همکاری با چین درزمینه‌های تجاری، سرمایه‌گذاری و ورزشی درراستای بهبود سطح همکاری درزمینه‌های بسیاری با چین بود. درهمین‌راستا شیخ ‌محمد‌بن عبدالرحمان ال ثانی؛ وزیر امور خارجه قطر نیز به چین سفر کرد و با «‌وانگ یی‌« همتای چینی خود در حاشیه سومین اجلاس وزیران امور خارجه کشورهای همسایه افغانستان دیدار کرد و دو طرف ضمن تأکید بر همکاری مشترک پیرامون شرایط افغانستان و مسائل و نگرانی‌های مشترک منطقه‌ای و بین‌المللی به تبادل‌نظر پرداختند. در سال‌های اخیر روابط چین و قطر توسعه چشمگیری داشته است و تقویت اعتماد مشترک استراتژیک پیوسته در دستورکار دو کشور قرار داشته است. قطر یکی از شرکای مهم در پروژه کمربند و جاده به‌عنوان دومین تأمین‌کننده بزرگ گاز طبیعی چین بوده است. این درحالی است که چین نیز بزرگ‌ترین شریک تجاری قطر بوده است. در سال ۲۰۲۱ حجم تبادلات تجاری میان دو کشور به بیش از ۱۷‌میلیارددلار رسید که ۵۷‌درصد نسبت به سال ۲۰۲۰ رشد داشت. به‌نظرمی‌رسد تبادلات تجاری تا پایان سال ۲۰۲۲ به بیش از ۲۰‌میلیارددلار افزایش یابد و شرکت‌های بیشتر چینی در پروژه‌های قطر ازجمله استادیوم لوسیل، بندر حامد و شبکه‌های ارتباطی وارد شوند. درحال‌حاضر بیش از ۲۰۰ شرکت چینی در قطر فعالیت می‌کنند. به‌علاوه با هماهنگی‌های انجام‌شده در ماه نوامبر و پیش از آغاز برگزاری جام‌جهانی فوتبال پارک پانداهایی که از چین به‌عنوان هدیه به قطر ارسال‌شده، قبل از ۲۰ نوامبر بازگشایی می‌شود.

جشنی پیش‌بینی‌شده
تردیدی نیست که این‌رویداد ورزشی توجه خاص توجه جهانیان را به‌خود جلب خواهد کرد. تمامی استادیوم‌ها و امکانات پشتیبانی‌کننده برای جام‌جهانی ازجمله محل برگزاری مسابقات و امکانات ترابری و آمادگی‌های نهایی دردست‌انجام است. استادیوم لوسیل با ظرفیت ۸۰‌هزارنفری به‌عنوان بزرگ‌ترین استادیوم این مسابقات شناخته شده است که توسط گروه شرکت راه‌آهن بین‌المللی چین ساخته شده است و در دسامبر ۲۰۲۰ به قطر تحویل داده شد. به‌علاوه تصویر این استادیوم اخیراً بر روی اسکناس‌های ۱۰‌ریالی قطری چاپ شده است و این‌نخستین‌باری‌ست‌که ساختمانی که توسط چینی‌ها ساخته‌شده بر روی واحد پول قطر چاپ می‌شود. این‌موضوع نشان‌دهنده آن‌است‌که این استادیوم تنها ساختمانی مهم برای جام‌جهانی فوتبال نیست؛ بلکه پروژه‌ای تاریخی‌ست که نشانگر همکاری عملگرایانه میان دو کشور است که عمق روابط آن‌ها را بازگو می‌کند. میزبانی جام‌جهانی فوتبال ۲۰۲۲ در قطر برای تمامی کشورهای عرب است و این‌رویداد اولین‌بار درنوع‌خود در کشوری عربی و خاورمیانه است که شاهدی بر اهمیت قطر در ورزش جهان است. پس از ۲۰‌سال که میزبانی جام‌جهانی فوتبال مشترکاً با کره جنوبی و ژاپن به‌عنوان کشورهای آسیایی انجام شد و برای نخستین‌بار در خاورمیانه میزبانی دوباره ازسوی قطر برای این‌رویداد مهم ورزشی جهانی بیانگر عملکرد عالی قطر در سطوح بین‌المللی و منطقه‌ای بوده است. بدین‌ترتیب باردیگر ثابت شد کشورهای آسیایی ظرفیت و توانایی میزبانی رویدادهای مهم ورزشی را دارند. همان‌گونه‌که چین به‌رغم همه‌گیری ویروس کرونا در جهان المپیک زمستانی ۲۰۲۲ را با موفقیت میزبانی کرد. درنتیجه تمامی کشورهای منطقه از موفقیت قطر در برگزاری هرچه‌بهتر جام‌جهانی ۲۰۲۲ نفع می‌برند. براساس گمانه‌زنی‌ها و تخمین‌های انجام‌شده آماری سه تا چهارمیلیارد‌نفر در سراسر جهان به تماشای این مسابقات می‌نشینند و دراین‌میان تعداد زیادی بیننده چینی نیز باتوجه‌به رشد علاقه به ورزش وجود دارند. تاکنون نزدیک به ۹۰‌درصد بلیت این بازی‌ها نیز به‌فروش رسیده است که دراین‌میان سهم چینی‌ها پنج تا هفت‌هزار بلیت بوده است.

همکاری وسیع‌تر
از سال ۲۰۱۹ قطر درتلاش بود تا به عضویت سازمان همکاری شانگهای بپیوندد. در سال جاری میلادی و در بیست‌ودومین نشست جلسه شورای رهبران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای که در سمرقند، ازبکستان برگزار شد قطر رسماً به‌عنوان کشور شریک گفتگو به عضویت این سازمان درآمد. سیاست خارجی قطر به‌ویژه درراستای توسعه روابط سازنده در چارچوب سازمان همکاری شانگهای است و تمایل دارد به هدف عضویت کامل دراین‌سازمان در آینده دست پیدا کند. به‌علاوه سرمایه‌گذاری‌های بزرگ در بخش انرژی به‌ویژه در قسمت گاز طبیعی از دهه‌های ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ آغاز شده است. باوجوداینکه درحال‌حاضر کشورها به‌سوی استفاده از انرژی‌های پاک می‌روند اما گاز طبیعی همچنان می‌تواند در میان انرژی‌های پاک گنجانده شود و در آینده اهمیت بسیار زیادی داشته باشد. قطر نیز در سال‌های اخیر بر روی پروژه‌های بزرگ تولیدات گاز طبیعی سرمایه‌گذاری کرده است و چنانچه واضح است چین نیز بزرگ‌ترین مصرف‌کننده این انرژی‌ست؛ بنابراین قراردادهای کوتاه‌مدت و بلندمدت بسیاری میان دو کشور امضا شده است.

ارسال دیدگاه شما

هفته‌نامه در یک نگاه
ویژه نامه
بالای صفحه