بزرگ‌ترین تولیدکنندگان برنج جهان

اهمیت برنج برای جهان، موضوعی اغراق‌شده نیست؛ بیش از نیمی از جمعیت جهان، به این‌محصول به‌عنوان بخش عمده‌ای از رژیم اصلیِ غذاییِ خود وابسته هستند. در‌واقع، برنج در بسیاری از جوامعِ آسیا، آمریکای لاتین، آفریقا و دریای کارائیب؛ بخش مهمی از تغذیه محسوب و تخمین زده می‌شود که بیش از یک‌پنجم کالریِ مصرفی روزانه انسان‌ها در سراسر جهان را تأمین کند. این داده‌نما، 10 کشور بزرگ تولید‌کننده برنج جهان را با‌استفاده‌از داده‌های تولید سال 2019 از دو منبع FAOSTAT (سازمان ملل) و USDA نشان می‌دهد. برنج، با 756‌میلیون‌تُن در سطح جهان در سال 2019، سومین محصول کشاورزی تولید‌شده پس از نیشکر و ذرت است که هر‌دو، کاربردهای غیرخوراکی متعددی دارند. فقط 10 کشور، مسئول بخش عمده‌ تولید جهانی برنج هستند (به‌ترتیب): چین، هند، اندونزی، بنگلادش، ویتنام، تایلند، میانمار، فیلیپین، پاکستان و برزیل. در صدر نمودار، «چین» (شماره 1) و «هند» (شماره 2) قرار دارند که مجموعاً 389‌میلیون‌تُن تولید کردند؛ یعنی بیش از نیمی از تولید جهانی. آن‌ها به‌‌شکلِ قابل‌توجهی جلوتر از رتبه‌های 3 و 4 (اندونزی و بنگلادش) هستند که هریک حدود 54.6‌میلیون‌تُن تولید کردند. تقریباً تمام تولیدکنندگان برتر؛ به‌استثنای «برزیل» (رتبه 10)، در آسیا قرار دارند. ازآنجاکه 84‌درصد برنج جهان، فقط در 10 کشور برداشت می‌شود، واضح است که بسیاری از جوامع در سطح بین‌المللی باید برای تأمین نیازِ داخلی، به «واردات» متکی باشند. در سال 2019، «هند»، «تایلند»، «پاکستان» و «ویتنام»؛ صادرکنندگان برتر بودند و مجموعاً حدود 16‌میلیارد‌دلار برنج صادر کردند. سایر کشورها؛ از‌جمله «ایران»، «چین»، «عربستان» و «فیلیپین» بالاتر از رقم تولیدشان، مصرف می‌کنند و برای تأمین نیازهای خود، به «واردات» متکی هستند. باید توجه کرد که محال است پروسه «از مزرعه تا سفره» درباره این‌محصول صددرصد بدون مشکل انجام شود؛ به‌ویژه در جوامع در‌حال‌توسعه، تخمین زده می‌شود که هشت تا 26‌درصد محصول، به‌دلیل مشکلات پس از برداشت و زیرساخت‌های ضعیف، از بین می‌رود. همان‌طور‌که جمعیت جهان همچنان در‌حال‌رشد است، برنج همچنان منبع کلیدیِ کالری در سراسر جهان خواهد بود.

ارسال دیدگاه شما

هفته‌نامه در یک نگاه
ویژه نامه
بالای صفحه