خواص «موز» در بدنسازی
«موز» دارای ارزش غذایی بالا و فواید مختلفیست؛ بنابراین یک میوه مفید و مناسب برای بدنسازی و بدنسازان بهحساب میآید. این میوه سرشار از پتاسیم است که برای هر ورزشکاری لازم و ضروری است. میتوانید گاهی موز را بهصورت شیرموز یا شیرموز خرما بهعنوان یکوعده بعد از ورزش میل کنید. همچنین موز به تأمین انرژی و فرایند ریکاوری شما کمک میکند. بهگزارش فیتامین؛ موز بهدلیل ارزش غذایی و فوایدی که دارد، یک میوه خیلیخوب برای بدنسازی و ورزش بهحساب میآید. درادامه فواید و خواص موز در بدنسازی را برایتان نام میبریم. ۱. تأمین انرژی: موز سرشار از قندهای طبیعی مثل فروکتوز، گلوکز و ساکاروز است که سطح انرژی شما را بهصورت فوری بالا میبرد. موز همچنین منبع خوبی از کربوهیدرات است (۲۷گرم کربوهیدرات در یک موز اندازه متوسط) که سطح انرژی شما را در حین ورزش بالا نگه میدارد. پدیده «خالیشدن ذخایر گلیکوژنی وسط تمرین» پدیده رایجی برای بدنسازان حرفهای است اما کربوهیدرات موز آنقدر بالاست که اگر بین تمرین یک موز بخورید، دوباره انرژیتان بالا میرود و میتوانید تمرین را ادامه دهید؛ بنابراین موز برای بدنسازی و تأمین انرژی بدنسازان، یک گزینه خوب و مناسب است. ۲. هضم راحت: موز علاوهبر کربوهیدرات بالا، فیبر خوبی هم دارد. فیبر قندخون شما را متعادل میکند و اجازه نمیدهد افزایش یا کاهش فوری قندخون داشته باشید؛ هضم آنرا نیز سادهتر میکند. بههمینمنظور توصیه میشود موز رسیده انتخاب کنید که هضم راحتتری از موز نارس دارد. هضم موز رسیده برای معده آسان است و حتی برای کسانیکه مشکلات گوارشی (مثل تهوع یا اسهال) دارند هم توصیه میشود. ۳. سرشار از پتاسیم: موز پتاسیم فراوانی دارد؛ پتاسیم یک ماده معدنی ضروری برای عملکرد عضلات، پیشگیری از گرفتگی و انقباض عضلات و حفظ عملکرد دستگاه عصبی است. با خوردن یک موز متوسط حدود ۱۴درصد از نیاز روزانه پتاسیم خود را تأمین کردهاید. پتاسیم ازدسترفته ازطریق عرق درطول ورزش را نیز میتوان با خوردن موز جبران کرد که به جلوگیری از گرفتگی و خستگی عضلات کمک میکند. اگر پتاسیم بدن شما پایین باشد، دچار ناراحتیهایی مثل گرفتگی عضلات و مشکلات گوارشی میشوید؛ بنابراین از خوردن موز برای بدنسازی غافل نشوید! ۴. کمک به ریکاوری عضلات: موز حاوی آنتیاکسیدانهایی مانند دوپامین و کاتچین است که میتوانند به کاهش التهاب و استرس اکسیداتیو در بدن کمک کند و باعث ریکاوری سریعتر عضلات و کاهش درد عضلات شوند. موز همچنین منبع خوب ویتامین B6 است که برای کمک به بازسازی عضلات پس از تمرین موردنیاز است. حال سؤال اسنجاست که آیا خوردن موز باعث چاقی ورزشکاران میشود؟ درپاسخ باید گفت که موز بهخودیخود چاقکننده نیست؛ زیرا کالری نسبتاً کمی دارد (۹۰ تا ۱۰۰کالری در هر موز متوسط) و درعینحال کالری باارزشی دارد (سرشار از مواد مغذی ضروری، قند میوه و فیبر است). بااینحال، مانند هر خوراکی دیگر اگر بیشازاندازه موز برای بدنسازی میل کنید، میتواند اثر خود را بگذارد! اگر بدنسازی هستید که قصد افزایش وزن ندارد، تاجاییکه کالری روزانه شما اجازه میدهد، میتوانید موز میل کنید؛ مثلاً روزی یکعدد. اگر قصد افزایش وزن دارید، میتوانید روزی دو تا سه موز میل کنید (که مجموعاً میشود تقریباً ۳۰۰کالری در روز) یا موز را بهصورت ترکیبی با شیر (بهصورت شیرموز) یا کره بادامزمینی و دیگر خوراکیها میل کنید. بااینحساب بهترین زمان خوردن موز برای بدنسازی چه وقتیست؟ هرزمان دوست دارید میتوانید موز را میل کنید؛ اما بهترین زمان موز برای بدنسازی، زمانهایی است که درادامه میگوییم: 1. قبل از تمرین بدنسازی: بالاتر هم گفتیم موز قند و کربوهیدرات بالایی دارد و سطح انرژی بدن را بالا میبرد؛ بنابراین خوردن یک موز حدود ۳۰دقیقه قبل از تمرین ایده خوبی است که پرانرژی در جلسه حاضر شوید. 2. بعد از تمرین بدنسازی: بعد از بدنسازی، ذخایر گلیکوژنی عضلات شما خالی شده و باید دوباره تأمین شوند. اینجا موز میتواند گزینه خوبی باشد؛ زیرا هم حاوی کربوهیدرات و هم پتاسیم است که به عملکرد و ریکاوری عضلات کمک میکند. ایدئالتر هم ایناستکه موز برای بدنسازی را با یک پروتئین ترکیب کنید (مثل شیر یا کره بادامزمینی) و میل کنید تا نیاز پروتئین بدن هم تأمین شود. 3. میانوعده درطولروز: موز فقط برای قبل و بعد تمرین نیست؛ حتی روزهاییکه تمرین ندارید هم موز بخورید! موز مغذی و دارای کالری باارزش است، هضم ساده دارد و خوشمزه است، بنابراین میتواند میانوعده خوبی برای شما درطولروز باشد. آیا شیرموز برای بدنسازی خوب است؟ شیرموز برای همه و مخصوصاً برای بدنسازان مفید است؛ چراکه ترکیبی از کربوهیدرات، پروتئین، ویتامین و مواد معدنی لبنی است که هم برای رشد عضلانی و تأمین انرژی و هم برای استحکام استخوانها مفید و مؤثر است. بدنسازانی که دوست دارند وزن اضافه کنند، میتوانند شیرموز خود را با شکر درست کنند و حتی در آن کره بادامزمینی، پودر پروتئینی یا خرما هم بریزند! موز بزرگترین گیاه گلدار علفی است. همه بخشهای موز که روی زمین هستند از ساقه پیاز مانندی که «کورم» نامیده میشود بهوجود میآیند. ساقه این گیاه معمولاً بلند و نسبتاً محکم است. درازای شاخههای موز میتوانند بین دو تا هشتمتر و برگهای آن نیز به حدود 3.5متر برسد. میوه موز بهصورت خوشه در انتهای ساقه، تشکیل میشود. بسته به مقدار باردهی و رسیدهبودن، مزه گوشت آن میتواند مزههای متفاوتی شبیه نشاسته تا مزه شیرین داشته باشد و بافت آن هم ممکن است سفت تا خمیری مانند باشد. هم پوست موز و هم بخش درونی آنرا میتوان خام یا پخته مصرف نمود. موز کمتر رسیده و سبز، نشاسته بیشتر و در نتیجه مزه شبیهتری به نشاسته دارد. از سوی دیگر، موز زرد با توجه به داشتن میزان قند بیشتر، مزه شیرینتری دارد. علاوه بر این، اتیلن نشانگر تولید پکتیناز است. پکتیناز آنزیمی است که پکتین موجود بین سلولهای موز را تجزیه کرده و موجب میشود تا موز به هنگام رسیدن نرم شود. فیتامین