نکات مهم تغذیه‌ای سالمندان

با‌توجه‌به پیشرفت‌های علم پزشکی و بهداشتی، متوسط عمر انسان افزایش یافته و در کشورهای پیشرفته، این‌میزان افزایش، بیش‌تر است. پیرشدن و سالخوردگی با کاهش تدریجی فعالیت‌های فیزیکی و افزایش بیماری‌های مزمن همراه می‌شود و بهبود تغذیه تا‌حد‌زیادی قادر است از این مشکلات پیشگیری کند یا آن‌ها را تخفیف دهد. به‌همین‌دلیل، تغذیه یکی از مسائل مهم سالمندان است. با افزایش سن، نیاز آن‌ها به انرژی کاهش یافته و تمایل به مصرف غذا کمتر می‌شود. در‌این‌حال اگر انتخاب غذا درست صورت نگیرد، میزان دریافت مواد مغذی ضروری در آن‌ها پائین‌تر از حد‌مطلوب خواهد بود. به‌طورکلی، نیازهای تغذیه سالمندان را می‌توان به چند دسته تقسیم کرد؛ میزان انرژی موردنیاز‌، میزان پروتئین مورد‌نیاز، میزان مایعات موردنیاز، ویتامین‌ها و مواد معدنی. برای داشتن یک تغذیه سالم به سالمندان توصیه می‌شود که موارد زیر را درنظر داشته باشند. به‌طورکلی سالمندان باید اصول کلی زیر را مدنظر داشته باشند: 1. مراجعه به‌موقع به پزشک و متخصص تغذیه جهت بررسی وضعیت سلامت و تغذیه و پیروی از یک برنامه غذایی صحیح 2. توجه و رسیدگی مناسب به بهداشت دهان و دندان 3. مصرف ۶ ـ ۵ لیوان آب در روز 4. استفاده از تمام گروه‌های غذایی و ایجاد تنوع غذایی در برنامه روزانه  5. مصرف مقادیر کافی میوه‌ها و سبزی‌ها 6. استفاده از نان‌های سبوس‌دار 7. محدود‌کردن مصرف غذاهای چرب و شیرینی‌ها  8. مصرف کافی لبنیات مثل شیر و ماست 9. سالمندانی که دچار بی‌خوابی ‌هستند، از مصرف قهوه و چای در بعدازظهر و شب خودداری کنند. 10. از مصرف چای تا دوساعت بعد از غذا اجتناب کرده و در‌صورت‌امکان از لیموترش تازه در کنار غذا جهت جذب بهتر آهن غذا استفاده کنند. 11. قرار‌گرفتن درمعرض نور آفتاب به‌مدت نیم‌ساعت در روز و استفاده از لباس‌های رنگ روشن. 12. با‌توجه‌به شرایط بدنی خود، نرمش و تحرک روزانه را هر‌چند کم آغاز کنند؛ حتی ۲۰‌دقیقه پیاده‌روی سبک در هوای آزاد می‌تواند در ایجاد نشاط و سلامت سالمندان بسیارمؤثر واقع شود.

 

دکتر فرهاد عبداله‌زاده؛ پزشک عمومی

ارسال دیدگاه شما

هفته‌نامه در یک نگاه
ویژه نامه
بالای صفحه