راهنمای خرید قابلمه

باتوجه‌به اینکه در روزهای پایانی سال هستیم، کم‌کم فصل آشپزی برای تعطیلات فرامی‌رسد و اگر فکر می‌کنید که قابلمه‌ها و تابه‌های شما عمرشان به پایان رسیده است، اکنون زمان خوبی‌ست که سرویس پخت‌وپز خود را نو کنید. در‌صورت چنین تصمیمی در مواجهه با انبوهی از سبک‌ها، قیمت‌ها و متریال (از چدن و فولاد ضدزنگ گرفته تا آلومینیوم و مس) قرار می‌گیرید؛ بنابراین بهتر است که قبل از خرید، به‌خوبی از تفاوت‌ها و بهترین‌ مدل‌های این حوزه آگاه باشید. به‌یاد داشته باشید که همواره خرید ظروف پخت‌وپز با صرف هزینه‌ی بالا همراه نیست، بلکه مدل‌هایی مقرون‌به‌صرفه با عملکردی به‌خوبی انواع گران‌قیمت، هم وجود دارند. فضای زیادی در آشپزخانه ندارید؟ نگران نباشید، ما سرویس‌های پخت‌وپز جمع‌وجور را معرفی می‌کنیم. لازم است بدانید که در زمان خرید سرویس‌های پخت‌وپز، نوع و برنامه آشپزی شما باید اصلی‌ترین فاکتور برای خرید باشد. چراکه سبک آشپزی شما تعیین‌کننده ظروف آشپزی شما است. در کنار این موضوع مقدار بودجه، دوام و کاربرد وسایل انتخابی هم حائز اهمیت است. بنابراین در این بخش شش مهم که قبل از خرید انواع ظروف پخت‌وپز باید به آن‌ها توجه کنید را بررسی می‌کنیم:

قصد دارید چقدر هزینه کنید؟
درست است که همیشه قیمت یک محصول تضمین‌کننده‌ کیفیت آن نیست، اما بودجه‌ شما اغلب می‌تواند شاخص اصلی کیفیت ظروف پخت‌وپز باشد. درواقع باید اذعان داشت که در‌این‌حوزه به‌سختی می‌توان ظروف باکیفیت و درعین‌حال ارزان پیدا کرد. علاوه‌بر‌این، باید بدانید که اگرچه معمولاً هزینه‌ی زیادی برای خرید این ظروف می‌شود، اما این موضوع تاحدی مشابه سرمایه‌گذاری‌ست؛ چراکه با انتخابی درست و آگاهانه می‌توانید سالیان سال از ظروف پخت خود استفاده کنید. انتخاب قابلمه و تابه‌های ارزان می‌تواند به این معنی باشد که پس از چند بار استفاده خراب می‌شوند و باید دوباره برای خرید آن‌ها هزینه کنید.

حرفه‌ای هستید یا مبتدی؟
اگر به‌تازگی به آشپزی روی آورده‌اید و می‌خواهید کم‌کم این کار را یاد بگیرید، خرید لوازم ضروری و به‌قدر کفایت را اولویت خود قرار دهید. بااین‌حال، اگر آشپزی حرفه‌ای را ترجیح می‌دهید، باید فراتر از خرید وسایل ضروری آشپزخانه بروید. درواقع در چنین حالتی نیاز به انواع مختلفی از تابه‌ها و قابلمه‌ها به‌منظور رفع نیازهای خود در آشپزی دارید. اگر اهل آشپزی به سبک شرقی هستید، برای تفت دادن و آماده‌سازی مواد غذایی به تابه‌هایی بادوام و مخصوص نیاز دارید، که به‌راحتی هم تمیز شوند. در کنار آن به قابلمه‌هایی مختلف برای بخارپز کردن هم نیاز دارید.

به عادات پخت‌وپز خود توجه کنید
به این فکر کنید که مرتباً چه می‌پزید؛ چراکه این مسئله تأثیر مستقیمی بر روی انتخاب قابلمه و تابه مدنظر شما دارد. به‌عنوان‌مثال، اگر اغلب غذاهایی می‌پزید که در آن انواع گوشت را تفت می‌دهید، یک تابه‌ی چدنی می‌تواند انتخاب مناسبی برای تسهیل فرآیند تف دادن شما باشد. از طرفی ظروف نچسب برای تخم‌مرغ، پنکیک و غذاهایی با بافت لطیف مانند ماهی بهترین انتخاب هستند. لازم به ذکر است که در کنار انواع ظروف چدن، انتخاب قابلمه‌ها و تابه‌های استیل تقریباً برای هر غذایی که نیاز به تفت دادن یا برشته شدن دارد، گزینه‌ی مناسبی‌ست.

مطابقت سرویس پخت‌و‌پز با اجاق‌گاز
به‌یاد داشته باشید که انطباق قابلمه‌ها و تابه‌های خود را با اجاق‌گاز در نظر بگیرید. چراکه به‌عنوان نمونه، تابه‌هایی با کَفِ صاف که هیچ‌گونه برجستگی‌ای ندارند، برای اجاق‌گازهای صفحه‌ای مناسب‌اند. اجاق‌گازهای معمولی (سنتی) هم انطباق خوبی با انواع قابلمه‌ها دارند؛ بنابراین اگر از نوع خاصی از اجاق‌گاز استفاده می‌کنید (به‌عنوان‌مثال القایی)، حتماً به نوع (کف) قابلمه و تابه‌های مدنظر توجه کنید تا بهره‌وری بالاتری در طول پخت‌وپز به‌دست آورید.

توجه به جنس قابلمه‌ها و تابه‌ها
مواد سازنده‌ی ظروف پخت‌وپز یکی از مهم‌ترین فاکتورها در خرید این نوع از محصولات است. به‌طورکلی چهار ماده‌ی اصلی در ساخت ظروف پخت‌و‌پز به کار می‌روند که شامل استیل ضدزنگ، چدن، مس و آلومینیوم هستند. درعین‌حال برخی از ظروف از مواد کامپوزیتی ساخته شده‌اند، که به شما این امکان را می‌دهند تا مزایای دو ماده را در یک ترکیب تجربه کنید. لازم به ذکر است که هر جنسی از ظروف پخت‌وپز ویژگی‌های خاص خود را دارد. به‌عنوان‌مثال، ظروفی از جنس استیل از محبوب‌ترین‌های این حوزه هستند؛ زیرا سبک‌اند و به‌راحتی تمیز می‌شوند؛ اما رسانای خوبی برای حرارت نیستند و پخت‌وپز با آن‌ها زمان‌بر است. در کنار این مسئله باید به موارد مربوط به سلامتی و محیط زیست هم توجه کنید.

درنظر گرفتن امکانات ظروف پخت‌وپز
ظروف آشپزی اغلب با ویژگی‌ها و امکانات متفاوتی عرضه می‌شوند. دستگیره‌ها و درب‌ها ازجمله المان‌های مهمی هستند که در هنگام خرید این محصولات باید در نظر گرفته شوند؛ بنابراین در زمان خرید اطمینان حاصل کنید که درب‌ها محکم بسته می‌شوند و اجازه‌ خروج حرارت را نمی‌دهند؛ همچنین سازگاری درب‌ها و دستگیره‌ها با فر را هم در نظر بگیرید. از طرفی درب‌های شیشه‌ای به شما این امکان را می‌دهند که بدون نیاز به بلند‌کردن آن، داخل قابلمه را ببینید. اما وزن اضافه‌ آن می‌تواند مشکل‌ساز باشد. همچنین معمولاً درب‌های شیشه‌ای در معرض شکست و ترک هستند.

انواع جنس‌های قابلمه
قابلمه چدنی: قابلمه چدنی به‌علت کیفیت و عمر طولانی آن طرفداران زیادی دارد. این قابلمه‌ها برای پخت مواد غذایی که نیاز به زمان طولانی‌تری دارند، بسیار مناسب هستند، چراکه چدن در برابر حرارت مقاومت بالایی دارند. قابلمه‌های چدنی وزن بالای دارند که کار کردن و شست‌و‌شوی آن‌را دشوار می‌کند و شاید همین نکته از معایب آن محسوب شود.

قابلمه گرانیتی: می‌توان قابلمه‌های گرانیتی را بهترین جنس موجود در بین قابلمه‌های نچسب دانست. گرانیت کف این قابلمه‌ها کمک می‌کند روغن کمتری مصرف شود و به‌علت نگه‌داشتن حرارت در خود، غذا در آن‌ها زود نمی‌سوزد. ظروف گرانیتی سالم‌ترین ظروف برای پخت غذا هستند. شاید تنها عیب این قابلمه‌ها دیر گرم‌شدن آن‌ها باشد.

قابلمه سرامیکی: قابلمه‌های سرامیکی جدیدترین نوع جنس در بازار هستند. کف این قابلمه‌ها لایه‌ای از سرامیک ضد خش دارد که کمک می‌کند غذا به آن نچسبد. حرارت را به‌راحتی پخش و به پخت آسان غذا کمک می‌کند. قابلمه‌های گرانیتی تنوع رنگ بسیاری دارند و این امر انتخاب را شاید کمی دشوارتر می‌کند. قیمت بالای این قابلمه‌ها یکی از معایب آن‌ها است که باتوجه‌به عمر طولانی مصرف قابلمه سرامیکی می‌توان آن را نادیده گرفت.
قابلمه تفلون: محبوب‌ترین جنس قابلمه تفلون است. این قابلمه‌ها بسیار سبک هستند و با حداقل روغن به پخت غذا کمک می‌کنند. در تفلون غذا ته نمی‌گیرد و شست‌وشو قابلمه بسیار آسان است.

قابلمه استیل: قابلمه‌های استیل گرما را زیاد در خود نگه می‌دارند و غذا در آن‌ها به‌سرعت پخته می‌شود. قابلمه استیل بسیار سبک بوده و شست‌و‌شوی آن آسان است. شما از قابلمه‌های استیل در فر نیز می‌توانید استفاده کنید؛ اما یکی از معایب قابلمه‌های استیل این‌است‌که غذا به‌راحتی به آن می‌چسبد.

قابلمه مسی: قابلمه‌های مسی از قدیم در بین ایرانیان برای پخت غذا استفاده می‌شد. نگهداری از ظروف مسی کمی دشوار است؛ اما پخت غذا در آن به‌صورت کاملاً سلامت صورت می‌گیرد. قیمت بالای این ظروف نیز به‌علت ارزشمند‌بودن مس است.
قابلمه لعابی: قابلمه‌های لعابی برای پختن غذاهای آبکی مانند سوپ و گرم‌کردن کنسرو بسیار مناسب هستند. این قابلمه‌ها برای گرم کردن غذاهای جامد یا پخت غذا مناسب نیستند؛ اما برای نگهداری مواد غذایی در یخچال کاربرد دارند.

ارسال دیدگاه شما

هفته‌نامه در یک نگاه
ویژه نامه
بالای صفحه